Tarımda Drone Kullanımı
Son yıllarda dronların popüler olması ve tarımda kullanımının artması, tarımın dışında farklı sektörlerden olanların da ilgisini çekmektedir. Tarımsal uygulamalar hakkında bazı teknik bilgilerin eksik olması, drone’un tarımda kullanımı ile ilgili bazı yanlış bilgilerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle drone ile etkin tarımsal uygulamaların yapılabilmesi için tarımsal teknik alt yapı hakkında da bilgi sahibi olunmalıdır. Ayrıca drone geliştirilmesi ve saha uygulamalarının yapılması konusunda yerli olarak teknoloji üretme ve servis hizmeti sunma düzeyimiz henüz istenen seviyede değildir. Ancak bu alanda uluslararası pazarda yüksek satış potansiyeli bulunmaktadır. Bu amaçla özellikle genç girişimciler ve araştırmacıların ar-ge projeleri ve markalaşma yatırımları teşvik edilerek desteklenmelidir. Günümüzde artan teknik imkanlar ve drone tasarımı için gerekli donanımların çeşitliliği ile bu donanımlara olan kolay ulaşım drone’ların daha da gelişmesini sağlamaktadır. Ayrıca drone’lara olan ilginin ve talebin artması piyasaya yeni marka ve modellerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Böylece tarımsal alanda yeni bir pazar fırsatı ve altyapısı oluşmaktadır.
Çok yakın bir gelecekte 5G teknolojisinin devreye girmesiyle tüm dağlık araziler dâhil her yerde internete ulaşım olacaktır. Öte yandan otonom ve akıllı özellikteki drone‘lar, robotlar ve akıllı makineler konusunda da önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Drone‘lar, robotlar ve diğer akıllı makineler birbirleriyle gerçek zamanlı iletişim kurabilecek ve görevlerini koordinasyon, iş birliği veya dayanışma içinde birlikte gerçekleştirebileceklerdir. Bu sayede gerçek zamanlı iletişim ile dronelar, robotlar ve akıllı makineler birbirlerinin nerede olduğunu ve ne yaptıklarını bilerek birlikte çalışmaları mümkün olacaktır.
Ayrıca görüntü işleme, makine öğrenmesi, derin öğrenme ve yapay zekâ tekniklerinde görülen artan iş yapma kapasiteleri tarımda gelişmiş uzman sistemlerin geliştirilmesini sağlamaktadır. Uzman sistemler ile çeşitli tarımsal uygulamalar insan müdahalesi olmadan otomatik olarak gerçekleştirilebilmektedir. Bütün bu gelişmelerin sonucunda gelecekte örneğin bitki hastalıklarının tespiti tarlada veya bahçede otonom olarak dolaşacak drone‘lar ve robotlardan elde edilen görüntülerin gerçek zamanlı değerlendirilmesiyle yapılacak ve ardından uzman sistem ilaçlama drone‘ları veya akıllı makineleri belirlenen alanlara ilaçlama için gönderecektir. Bu öngörüler hayal değildir ve bazı uygulamalar kısmen gerçekleşmiştir